Advokat Catharina Larsson
0411-10773

Biträde enligt LVU, LVM och LPT

LVU – Lagen om vård av unga   
  Lagen ger socialnämnden rätt att ta initiativ till att barn eller ungdomar omhändertas om de far illa i hemmiljön eller om de till följd av sitt eget agerande riskerar att skadas till sin hälsa och utveckling. Denna typ av ärende inleds genom att socialnämnden inleder en utredning och därefter eventuellt ansöker om vård enligt LVU.

  Om barnets situation bedöms akut kan socialnämnden fatta beslut om att barnet ska omhändertas omedelbart. Detta beslut ska då skickas till förvaltningsrätten för domstolens ställningstagande till om beslutet angående vård kan vänta tills utredningen är klar eller om barnet bör vara omedelbart omhändertaget under utredningstiden.

  När utredning inleds och fram till slutlig dom meddelas har du rätt till ett offentligt biträde. Du har även rätt att önska vilken advokat som ska utses till biträde för dig. I min roll som offentligt biträde ger jag dig råd och stöd under såväl utredningstiden som vid muntlig förhandling i förvaltningsrätt och kammarrätt.     

  LVM – Lagen om vård av missbrukare    
  Lagen möjliggör sluten tvångsvård för vuxna personer som lider av mycket allvarligt missbruk. Det är socialnämnden som utreder behovet av och ansöker om tvångsvård. Därefter är det förvaltningsrätten som beslutar i saken

LPT – Lagen om psykiatrisk tvångsvård 
  Lagen möjliggör tvångsvård för vuxna personer som lider av mycket allvarlig psykisk sjukdom. Precis som gällande vård enligt LVU och LVM är det förvaltningsrätten som beslutar om det finns förutsättningar för tvångsvård.

Kostnad? 
  Du behöver inte själv betala kostnaderna för ditt offentliga biträde. Dessa kostnader står alltid staten för.